Multistrada start wel maar slaat niet aan

620, 1200 S, 1200 S D|air
Gebruikersavatar
Roel964
Berichten: 9
Lid geworden op: 09 mei 2018 01:04

Multistrada start wel maar slaat niet aan

Ongelezen berichtdoor Roel964 » 09 mei 2018 01:18

Na de winterstop heeft mijn Multistrada 1000 DS 5 minuten gelopen maar toen moest ik hem afzetten (spijker in de band).
Nu start hij wel maar slaat niet aan. Niet één plofje.
Accu is OK.
Benzinetank is vol (bijgevuld).
Benzinepomp zoemt bij het op contact zetten.
Bougies worden nat dus benzinetoevoer lijkt me OK.
Nieuwe bougies helpen ook niet.
Bougies vonken als ik ze tegen de koelribben leg en dan de startknop druk.
Wie heeft suggesties?

Gebruikersavatar
DucATIRadeon
Donateur 2010
Donateur 2010
Berichten: 4361
Lid geworden op: 13 jun 2004 16:12
Locatie: bie Azz'n
Contacteer:

Re: Multistrada start wel maar slaat niet aan

Ongelezen berichtdoor DucATIRadeon » 09 mei 2018 05:53

ietsjepietjes gas geven tijdens starten, doet ie het dan wel?
ducati 175 TS 1959
ducati 500 GTL 1976 donor
ducati 500 Desmo racer 1979
ducati 350 GTV 1980
ducati ST2 1998
KTM Duke 620 1994 First Edition 498/500
Royal Enfield 500 Bullet 2001
www.panigaletwins.nl

Gebruikersavatar
Roel964
Berichten: 9
Lid geworden op: 09 mei 2018 01:04

Re: Multistrada start wel maar slaat niet aan

Ongelezen berichtdoor Roel964 » 09 mei 2018 10:24

Nee, dat helpt ook niet.

Gebruikersavatar
DucATIRadeon
Donateur 2010
Donateur 2010
Berichten: 4361
Lid geworden op: 13 jun 2004 16:12
Locatie: bie Azz'n
Contacteer:

Re: Multistrada start wel maar slaat niet aan

Ongelezen berichtdoor DucATIRadeon » 09 mei 2018 12:28

ook niet met iets meer gas?
je hebt peut (natte bougies) en je hebt vonk, enige wat ontbreekt is dan compressie...
controleer voor de zekerheid of de riemen niet zijn versprongen.

ik had met mijn 2004 1000DS (1ste serie van de 1ste generatie) zeer moeilijk starten. met iets gas bijgeven sloeg ie uiteindelijk wel aan.
de oorzaak:
- autochoke defect (laat iets meer lucht door wat de ecu fopt en dus meer inspuit; is een bekende kwaal, ook op de aprilia's en japanners).
- te ruime klepgeleiders (klep schotels kwamen te veel offset en sloten niet meer af ondanks de hulpveer en compressiedruk)
- losse klepzittingen (ook een bekende euvel bij de eerste generatie. dat had meer te maken met emissie eisen waardoor de motoren veeeel te arm zijn afgesteld en dus meer hitte vrijgeven tijdens ontbranding en dan zet de ene metaal meer uit als de ander).

met een beetje gas erbij kreeg ik de motor aan de loop, eenmaal warm gedraaid bleef ze normaal draaien.
ducati 175 TS 1959
ducati 500 GTL 1976 donor
ducati 500 Desmo racer 1979
ducati 350 GTV 1980
ducati ST2 1998
KTM Duke 620 1994 First Edition 498/500
Royal Enfield 500 Bullet 2001
www.panigaletwins.nl

Gebruikersavatar
Roel964
Berichten: 9
Lid geworden op: 09 mei 2018 01:04

Re: Multistrada start wel maar slaat niet aan

Ongelezen berichtdoor Roel964 » 09 mei 2018 13:58

Ietsiepietsie gas geven helpt niet en ook iets meer gas geven helpt niet.
De tips van klepgeleiders en klepzittingen lijken me niet van toepassing want de Duc sloeg altijd goed aan en nu ineens helemaal niet meer.
De autochoke is dan waarschijnlijker. Maar hoe kom ik erachter of die de schuldige is? Waar zit die? Kan ik die aanpassen of moet er dan een nieuwe op? Ik ben een echte leek dus....

Gebruikersavatar
DucATIRadeon
Donateur 2010
Donateur 2010
Berichten: 4361
Lid geworden op: 13 jun 2004 16:12
Locatie: bie Azz'n
Contacteer:

Re: Multistrada start wel maar slaat niet aan

Ongelezen berichtdoor DucATIRadeon » 10 mei 2018 09:38

is dat grote zwarte ding met 2 slangen aan vast dat onder/naast de injectiehuis zit. die doet het, of hij doet het niet.
werking vaststellen: als de motor altijd eerst rond de 2~2500 toeren loopt voor enkele seconden to bijna een minuut en daarna geleidelijk terug zakt naar stationair toerental (±1200pm) dan doet ie het. als je niks van dat alles merkt dan doet ie het wrs niet.

blijf het wel apart vinden dat je met beetje gas de motor aan krijgt.
gaat ie rond met wenig moeite (door de compressie heen)? voel je lucht pufjes uit de uitlaat komen?
ruikt het naar benzine?

stomme iets: dodemansknop? kon mijniet meer herinneren of de startmotor wel rondging of niet met deze ingedrukt.
ook de zijstandaard schakelaar goed?
knijp de koppeling in tijdens het starten voor de zekerheid, mogelijk dat deze invloed kan hebben.
ducati 175 TS 1959
ducati 500 GTL 1976 donor
ducati 500 Desmo racer 1979
ducati 350 GTV 1980
ducati ST2 1998
KTM Duke 620 1994 First Edition 498/500
Royal Enfield 500 Bullet 2001
www.panigaletwins.nl

Gebruikersavatar
Roel964
Berichten: 9
Lid geworden op: 09 mei 2018 01:04

Re: Multistrada start wel maar slaat niet aan

Ongelezen berichtdoor Roel964 » 10 mei 2018 11:47

Blijkbaar is er een misverstand want de Duc gaat HELEMAAL NIET aan de praat. Niet als ik géén gas geef, niet als ik ietsiepietsie gas geef en niet als ik iets meer gas geef. Dus nooit.

De startmotor trekt hem wel goed rond. Ik heb ook nog doorgestart met een dikke accu van een dieselauto om er zeker van te zijn dat er genoeg power is voor startmotor en bougies.
Ja, ik voel luchtpufjes uit de uitlaten komen en het ruikt naar benzine.

Dodemansknop werkt goed (heel soms blijft de startmotor hangen en zet ik 'm af met de dodemansknop).
Zijstandaard schakelaar heeft volgens mij geen effect op starten want die laat de motor stoppen als je hem in de versnelling zet met de standaard uitgeklapt; dat heeft me vroeger een paar keer gekuld :blush:
Koppeling knijp ik altijd in.

Tja, dus ik kom er niet uit ondanks jouw hulp. Bedankt!

Gebruikersavatar
TinTin
donateur
donateur
Berichten: 6261
Lid geworden op: 08 okt 2008 22:02

Re: Multistrada start wel maar slaat niet aan

Ongelezen berichtdoor TinTin » 12 mei 2018 10:59

poeh, dat is een moeilijke.... je lijkt alles te hebben: brandstof, ontsteking etc.
wanneer is je hoofdbrandstoffilter voor het laatst vervangen? Als die dicht zit krijg je wel brandstof maar lang niet genoeg...
"Innamorato di vecchi motocicli Italiani"

Gebruikersavatar
Roel964
Berichten: 9
Lid geworden op: 09 mei 2018 01:04

Re: Multistrada start wel maar slaat niet aan

Ongelezen berichtdoor Roel964 » 12 mei 2018 20:56

Dat is héél lang geleden denk ik. Maar in 7 jaar heb ik maar 7.000 km gereden :(
Zou inderdaad aan vervanging toe kunnen zijn. Van de andere kant toch wel vreemd dat hij altijd gewoon goed liep en nu ineens helemáál niet meer.

Gebruikersavatar
TinTin
donateur
donateur
Berichten: 6261
Lid geworden op: 08 okt 2008 22:02

Re: Multistrada start wel maar slaat niet aan

Ongelezen berichtdoor TinTin » 13 mei 2018 09:52

als moderne benzine (met name euro 95) lang stil staat ontstaat er allerlei prut in veroorzaakt door de ethanol die ze tegenwoordig bij mengen. Waarschijnlijk was die 5 minuten na de winterstop voldoende om de prut van dit jaar het laatste gaatje in het filter dicht te koeken... gewoon vervangen, kost 15 euro (althans bij de motorzaak bij mij in de buurt, wel zelf de brandstofpomp incl filter uit de tank halen)
"Innamorato di vecchi motocicli Italiani"

Gebruikersavatar
Roel964
Berichten: 9
Lid geworden op: 09 mei 2018 01:04

Re: Multistrada start wel maar slaat niet aan

Ongelezen berichtdoor Roel964 » 13 mei 2018 10:03

Klinkt goed! Ga ik proberen! Is dat lastig / voor een niet-techneut te doen? Dingen waar ik op moet letten?

Gebruikersavatar
TinTin
donateur
donateur
Berichten: 6261
Lid geworden op: 08 okt 2008 22:02

Re: Multistrada start wel maar slaat niet aan

Ongelezen berichtdoor TinTin » 13 mei 2018 18:39

het lastigste is de tank leeg krijgen (pompen/hevelen), de rest kan je vinden in het wphb te vinden op http://pdfmotomanual.com/index.php?r=si ... 8&lang=ENG
of gewoon met boerenverstand los schroeven...
"Innamorato di vecchi motocicli Italiani"

Gebruikersavatar
Roel964
Berichten: 9
Lid geworden op: 09 mei 2018 01:04

Re: Multistrada start wel maar slaat niet aan

Ongelezen berichtdoor Roel964 » 13 mei 2018 23:10

Dank je! We gaan aan de slag, te beginnen met een brandstoffilter te bestellen.

Gebruikersavatar
Roel964
Berichten: 9
Lid geworden op: 09 mei 2018 01:04

Re: Multistrada start wel maar slaat niet aan

Ongelezen berichtdoor Roel964 » 14 okt 2018 00:14

Vergeten dit draadje te updaten maar het probleem was inderdaad een verstopt brandstoffilter. Bedankt TinTin !!!

Gebruikersavatar
Roel964
Berichten: 9
Lid geworden op: 09 mei 2018 01:04

Re: Multistrada start wel maar slaat niet aan

Ongelezen berichtdoor Roel964 » 14 okt 2018 00:15

De video op https://www.youtube.com/watch?v=nKUPnUd1nwQ heeft me goed geholpen hoe ik dat moest doen.

Gebruikersavatar
TinTin
donateur
donateur
Berichten: 6261
Lid geworden op: 08 okt 2008 22:02

Re: Multistrada start wel maar slaat niet aan

Ongelezen berichtdoor TinTin » 14 okt 2018 20:32

de ellende kan in een klein hoekje zitten, bedankt voor de info!
"Innamorato di vecchi motocicli Italiani"